Kvasny Prum. 1977; 23(7): 150-152 | DOI: 10.18832/kp1977025

Stanovení bílkovin ve sladu a sladině metodou Kunitake-Kobayshiho.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ, M. NENTWICHOVÁ

V návaznosti na dřívější práce týkající se stanovení bílkovin v ječmenu, byla vyzkoumána metodika Kunitake-Kobayshiho také na vzorcích sladu a sladiny. Byly provedeny úpravy navážky vzorku (2,2 g sladu) a množství pipetované sladiny (55 ml), jinak byl princip metody zachován. Chyby stanovení se pohybují v mezích analytických chab Kjeldahlovy metody, reprodukovatelnost se vyrovná téměř stanovení na přístroji Kjel-Foss. Metodika Kunitake-Kobayshiho na stanovení bílkovin ve sladu a rozpustného dusíku sladiny je rychlá, jednoduchá, přesná a dobře reprodukovatelná a lze ji použít ve všech provozních laboratořích sladoven i pivovarů.

Klíčová slova: slad, sladina, bílkoviny, metoda Kunitake-Kobayshiho

Zveřejněno: 1. červenec 1977