Kvasny Prum. 1977; 23(8): 176-178 | DOI: 10.18832/kp1977030

Využití enzymových preparátů při výrobě čirých ovocných šťáv.Recenzovaný článek

I. VYKOUKOVÁ

Při koncentraci a modernizaci výroby přírodních ovocných a zeleninových šťáv je třeba vedle lisování řešit i další operace, jako je fermentace drtě nebo šťávy, číření šťáv atd. Je uveden pracovní postup fermentace za použití různých pektolytických preparátů, princip, mechanismus a podmínky jejich působení, přehled evropských výrobců enzymových preparátů a orientační dávkování Pectinexu pro různé druhy ovoce. Dále jsou uvedeny závěry výsledků zkoušek s pektolýzou a čiřením šťáv z třešní a jablek v průběhu zpracovatelské sezóny.

Klíčová slova: enzymové preparáty, ovocné šťávy, výroba

Zveřejněno: 1. srpen 1977