Kvasny Prum. 1977; 23(10): 226-232 | DOI: 10.18832/kp1977037

Chmelové pryskyřice. I. Analytické aspekty některých technologicky významných komponent.Recenzovaný článek

J. KUBÍČEK, M. VANČURA

Stručnou formou jsou nastíněny problémy spojené s analytickým stanovením některých technologicky významných složek chmelových pryskyřic, event. jejich transformačních produktů, zejména humulonů a izohumulonů. Pozornost je věnována zejména stanovení konduktometrické hodnoty chmele a chmelových výrobků a spektrofotometrickému stanovení izosložek mladin a piv. Jsou uvedeny vlastní zkušenosti i názory autorů na oblast použití a specifičnost metod a na podíl některých komponent na hořkost piv. Stručně jsou vyčísleny složky izohumulonové a neizohumulonové hořčící frakce.

Klíčová slova: pivovarství, chmelové pryskyřice, analytika

Zveřejněno: 1. říjen 1977