Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1977; 23(12): 265-269 | DOI: 10.18832/kp1977042
V laboratorním měřítku byly ověřovány varianty jednormutových postupů vhodné pro náhradu kvalitativně odlišných typů světlých sladů 30 až 40 % ječmene bez použití průmyslově vyráběných enzymových preparátů. Experimentálně bylo zjištěno, že z technologického ani z ekonomického hlediska není nutné aplikovaný ječmen předem rmutově předpracovávat. Poměrně nízký bod mazovatění ječné části škrobu rmutového díla zpravidla do 60 °C umožňuje enzymům sladové části sypání také jeho snadné ztekucení a dobré zcukření i hydrolýzu ostatní extraktor části endospermu obilky ječmene. Kombinovaný jednormutový postup se ve všech variantách osvědčil jako velmi vhodný pro zpracování sladů průměrných a zvláště podprůměrných kvalit. Amylolytický enzymový komplex světlých sladů průměrné a nadprůměrné kvality zaručuje vyhovující štěpení ječného škrobu při náhradě sladu 30 až 40 % ječmene.
Zveřejněno: 1. prosinec 1977