Kvasny Prum. 1977; 23(12): 265-269 | DOI: 10.18832/kp1977042

Laboratorní studie aplikace ječmene jako částečné náhražky sladu.Recenzovaný článek

V. Ch. BAČVAROV, J. MOŠTEK

V laboratorním měřítku byly ověřovány varianty jednormutových postupů vhodné pro náhradu kvalitativně odlišných typů světlých sladů 30 až 40 % ječmene bez použití průmyslově vyráběných enzymových preparátů. Experimentálně bylo zjištěno, že z technologického ani z ekonomického hlediska není nutné aplikovaný ječmen předem rmutově předpracovávat. Poměrně nízký bod mazovatění ječné části škrobu rmutového díla zpravidla do 60 °C umožňuje enzymům sladové části sypání také jeho snadné ztekucení a dobré zcukření i hydrolýzu ostatní extraktor části endospermu obilky ječmene. Kombinovaný jednormutový postup se ve všech variantách osvědčil jako velmi vhodný pro zpracování sladů průměrných a zvláště podprůměrných kvalit. Amylolytický enzymový komplex světlých sladů průměrné a nadprůměrné kvality zaručuje vyhovující štěpení ječného škrobu při náhradě sladu 30 až 40 % ječmene.

Klíčová slova: ječmen, slad, náhražka

Zveřejněno: 1. prosinec 1977