Kvasny Prum. 1978; 24(2): 30-32 | DOI: 10.18832/kp1978005

Furfural - indikátor skladování a stáří pasterovaného piva.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ

Článek se zabývá kinetikou tvorby furfuralu při stárnutí pasterovaného piva. V rozmezí 0 - 300 µg/l furfuralu a teplot 20 - 37 °Cse tvorba řídila kinetikou nultého řádu podle rovnice c = A t exp [- E/RT], kde c je koncentrace furfuralu v čase t, R plynová konstanta, T teplota ve °K, E = 1,018 . 105 J mol-1, A = 1,561 . 1018 µg . l-1 . den-1. k posouzení teploty skladování a stáří piva se definovala "furfuralová jednotka" (FU) jako účinek skladování piva (vyjádřený tvorbou furfuralu) po dobu 1 dne při 20 °C. Relativní rychlost tvorby furfuralu v FU den-1 L = exp [(E/R) (1/293,15 - 1/T)]. Z analýzy piva se počet FU stanoví podle vztahu FU = µg/l furfuralu/1,133.

Klíčová slova: pivo, furfural, indikátor, stárnutí, skladování

Zveřejněno: 1. únor 1978