Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1978; 24(2): 33-40 | DOI: 10.18832/kp1978006
Prostup tepla stěnou varní pánve závisí na hodnotách dílčích přestupů tepla z topného média do stěny pánve, přestupu ze stěny do mladiny nebo rmutu a na vedení tepla stěnou. Rozhodující je přitom nejmenší z těchto jednotlivých koeficientů přestupu tepla a článek proto uvádí přehled o dosud známých hodnotách. Z přehledu také vyplývá, že nelze přímému otopu přisuzovat vyšší teploty stěny na straně mladiny. Teploty vnitřního povrchu stěny pánve jsou u všech způsobů otopu zhruba stejné a naopak u přímého otopu mohou být i nižší než na měděné stěně u intenzivního parního ohřevu. Vyšší teploty spalin se uplatňují pouze na nezaplavené stěně pánve. U přímého otopu je rozhodující přestup tepla ze spalin. Celková hodnota prostupu tepla je podstatně nižší než u otopu párou, takže je třeba úměrně vyšší vyhřívací plocha. Tím je omezeno použití přímého otopu u velkých varních pánví. Naopak u ohřevu párou nebo vodou rozhoduje o sdílení tepla především přestup z vnitřního povrchu stěny do mladiny spolu s vedením tepla stěnou a dosahuje se vysokých tepelných toků. Při snaze o zlepšení varu v pánvích je nutno se zaměřit na uvedené rozhodující povrchy.
Zveřejněno: 1. únor 1978