Kvasny Prum. 1978; 24(3): 54-58 | DOI: 10.18832/kp1978009

Příspěvek ke stanovení vyšších alkoholů v pivě.Recenzovaný článek

J. VOBORSKÝ, M. KAHLER

Porovnaly se dvě kolorimetrické metody s chromatografickým stanovením. Ze získaných výsledků vyplývá, že kolorimetrické metody podávají neúplný pohled na obsah vyšších alkoholů, protože barevnou reakci poskytují pouze 2-methylpropanol-1, 3-methylbutanol-1, 2-methylbutanol-1 ačástečně butanol, zatímco ostatní senzoricky významné alkoholy nereagují s PDMABA. De Clerckova metoda je vhodnější než metoda Pfenningerova, protože získané výsledky se blíží součtu uvedených alkoholů zjištěných plynovou chromatografií. Hodnoty vyšších alkoholů Phenningerovou metodou jsou zpravidla až o 20 % nižší. Pro stanovení esterů se nedoporučuje postup, který je uveden u Phenningerovy metody, protože takto získané výsledky bývají až čtyřikrát vyšší než je skutečný obsah. Pro rychlé orientační stanovení vyšších alkoholů je vhodná de Clerckova metoda.

Klíčová slova: pivo, vyšší alkoholy, stanovení

Zveřejněno: 1. březen 1978