Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1978; 24(5): 99-102 | DOI: 10.18832/kp1978015
Článek uvádí podmínky, při nichž se může hodnotit děj nebo reakce závislá na teplotě podle dobře sledovatelné veličiny, jejichž rychlost rovněž závisí na teplotě. Aktivační energie sledované a měrné reakce musí být přibližně stejné. Definují se specifické jednotky k určení stupně, do něhož reakce nebo děj dospěly při různých teplotách a časech. Jako příklad slouží pasterační jednotky. Vypočetla se aktivační energie pasterace Ep = 287,6 kJ mol-1. Ke kontrole skladovacích podmínek byly zavedeny jednotky kažení ( JK ) a vypočtena " rychlost kažení " (biologická) (RK) piva v těchto jednotkách: RK = 1,0718(t-20) , t je teplota ve °C. Diskutují se praktická omezení přístroje pro kontrolu změn závislých na teplotě a jeho chyby.
Zveřejněno: 1. květen 1978