Kvasny Prum. 1978; 24(5): 99-102 | DOI: 10.18832/kp1978015

Teorie přístroje k měření pasteračního účinku.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Článek uvádí podmínky, při nichž se může hodnotit děj nebo reakce závislá na teplotě podle dobře sledovatelné veličiny, jejichž rychlost rovněž závisí na teplotě. Aktivační energie sledované a měrné reakce musí být přibližně stejné. Definují se specifické jednotky k určení stupně, do něhož reakce nebo děj dospěly při různých teplotách a časech. Jako příklad slouží pasterační jednotky. Vypočetla se aktivační energie pasterace  Ep = 287,6 kJ mol-1. Ke kontrole skladovacích podmínek byly zavedeny jednotky kažení ( JK ) a vypočtena " rychlost kažení " (biologická) (RK) piva v těchto jednotkách: RK = 1,0718(t-20) , t je teplota ve °C. Diskutují se praktická omezení přístroje pro kontrolu změn závislých na teplotě a jeho chyby.

Klíčová slova: pivovarství, přístroj, pasterační účinek

Zveřejněno: 1. květen 1978