Kvasny Prum. 1978; 24(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1978018

Citlivost kvasinek ke "smrtícím " kmenům.Recenzovaný článek

O. BENDOVÁ, B. PARDONOVÁ

Z výsledků zkoušek vyplynulo , že kontaminace pivovarské výroby kmeny "smrtících" kvasinek mohou mít závažný vliv na průběh kvašení i kvalitu konečného výrobku. Především jde o zpomalení kvasného procesu a o negativní dopad  na organoleptické vlastnosti piva vlivem vyššího podílu mrtvých buňek v kultuře a jejich následné analýzy a vlivem nepříznivého složení aromatických látek v pivě. Experimentálně bylo zjištěno, že " faktor  účinkuje i proti jiným druhům rodu Saccharomyces, zatímco kvasinky jiných rodů a jejich druhů jsou k němu zřejmě neutrální.

Klíčová slova: killer kmeny kvasinek, pivovarství

Zveřejněno: 1. červen 1978