Kvasny Prum. 1978; 24(7): 153-155 | DOI: 10.18832/kp1978025

Hodnocení kvality násadních kvasnic při výrobě krmných kvasničných bílkovin.Recenzovaný článek

L. ADÁMEK, M. RUT, F. ŠTROS

Popis možností kvalitativního hodnocení životaschopnosti uchovávaných chlazených kultur určeny pro inokulační účely . Vitalita kvasničních kultur byla sledována fermentačním  a oximetrickým stanovením. Bylo zjištěno, že při uložení kvasničného inokula při + 5ºC byla částečná životoschopnost této kultury zachována i po 30 dnech. Optimální dobou pro využití těchto kultur jako inokulačního materiálu pro fermentační účely bylo stanoveno do 12. dne stáří. Pro přesnější srovnávací pokusy bylo doporučeno používat uložené inokulum maximálně do 5. dne.

Klíčová slova: krmné kvasnice, jakost, kultura, inokulace

Zveřejněno: 1. červenec 1978