Kvasny Prum. 1978; 24(10): 217-220 | DOI: 10.18832/kp1978036

Polyfenolové látky a surogace nesladovaným ječmenem.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN, V. ČERNOHORSKÝ

Autoři se zabývali vlivem surogace nesladovaným ječmenem na polyfenolové látky pivovarských meziproduktů i hotového piva za podmínek, kdy ve varním procesu byl zpracován nesladovaný ječmen spolu se sladem vyrobeným z téhož ječmene. Surogacenesladovaným ječmenem vedla k poklesu celkového obsahu polyfenolových látek i antokyanogenů při prakticky nezměněném indexu polymerace. Šrotování nesladovaného ječmene za mokra prohloubilo deficit celkových polyfenolových látek a v jistém rozsahu zvýšilo i index polymerace.

Klíčová slova: polyfenolické lítky, náhrada, slad, ječmen

Zveřejněno: 1. říjen 1978