Kvasny Prum. 1978; 24(11): 246-249 | DOI: 10.18832/kp1978041

Pěstování mikroorganismů kazících pivo.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

Článek popisuje pěstování mikroorganismů rychle kazících pivo v polopevné pivní půdě (P3) ve zkumavkách. Pivo se zbaví kysličníku uhličitého třepáním, proudem dusíku se sníží rozpuštěný kyslík pod 1,5mg O2/l a po rozplnění do pivních lahví a uzavření korunkou    se pasteruje. Trvanlivost tohoto zásobního piva se zvýší stabilizací adsorpčním prostředkem. Před očkováním se 30 ml horkého 0,7% roztoku agaru ve vodě smísí se 100 ml zásobního piva a směsí se zalévají 0,1-1,0 ml vzorky nebo proužky membránových filtrů s mikroorganismy ve zkumavkách. Po 4denní kultivaci při 28°Cse určí počet mikroorganismů rychle kazících pivo, sledováním po delší dobu se stanoví i pomalu rostoucí druhy mikroorganismů. Tetracyklin (50 µg/l) selektivně potlačuje baktérie, aktidon (30 µg/l) kvasinky. Souběžné sledování obsahu mléčných baktérií stočeného piva na živinami bohaté půdě a v P3 potvrdilo, že jen část mléčných baktérií ve stočeném pivu rychle kazí pivo. Mezi počtem mikroorganismů rychle kazících pivo a trvanlivustí je vzájemná korelace. Mikroorganismy narostlé ze vzorků stočených piv v P3 byly morfologicky shodné s mikroorganismy, které se pomnožily v souběžně uložených vzorcích stočených piv v lahvích. Metoda je pro rychlost a snadnost vhodná pro provozní kontrolu.

Klíčová slova: pěstování, mikroorganismy kazící pivo

Zveřejněno: 1. listopad 1978