Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1980; 26(4): 73-77 | DOI: 10.18832/kp1980011
Práce pojednává o změnách obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v celém procesu úpravy a stáčení 12 % světlého piva do lahví v pivovaru, v němž se při filtraci, plnění lahvárenských přetlačných tanků a stáčení lahvového piva používá tlakového vzduchu. Autoři uvádějí konkrétní průměrné hodnoty obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v pivu v jednotlivých závěrečných fázích úpravy. Ke snížení obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v pivu autoři navrhli a prakticky ověřili "měniče toku piva" instalovaného do lahvárenských přetlačných tanků. Tímto zařízením lze v praxi dosáhnout snížení rozpuštěného vzdušného kyslíku v čerstvě stočeném lahvovém pivu o 0,4-0,5 mg O2/l, tj. přibližně na polovinu původní hodnoty.
Zveřejněno: 1. duben 1980