Kvasny Prum. 1980; 26(5): 104-109 | DOI: 10.18832/kp1980017

Intenzifikace výroby surového lihu použitím glukoamylázy na bázi Endomycopsis bispora.Recenzovaný článek

A. TÄUFEL, H. RUTTLOFF, V. JAROVENKO, P. LIETZ, B. USTINNIKOV, P. STEFFEN

Používání mikrobiálních enzymových preparátů místo hvozděného sladu ke štěpení škrobnatých surovin ve výrobě obilního lihu nabývá stále více na významu. Kromě α-amylázy zdůrazňuje se zejména význam glukoamylázy, protože je schopna štěpit i α-1,6-glukosidické vazby hraničních dextrinů a zvyšuje podíl zkvasitelných cukrů. Aspergillus batatae a Endomycopsis bispora se kultivují submerzně na živné půdě obsahující výpalky, přidají se směsi nefiltrovaného kultivačního média obou mikroorganismů k surové zápaře, obsahující škrob a zkvasí se. Kvasný proces se urychlí, zcukřuje-li se zápara vyššími podíly glukoamylázy. Optimalizací koncentrace glukoamylázy a doby kvašení lze dosáhnout zvýšení výtěžnosti alkoholu o 1 až 1,5 %. Postup, vyvinutý ve dvoustranné spolupráci, je již národohospodářsky využíván v lihovarském průmyslu SSSR.

Klíčová slova: Endomycopsis bispora, glukoamylasa, hvozdění, slad

Zveřejněno: 1. květen 1980