Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1980; 26(5): 104-109 | DOI: 10.18832/kp1980017
Používání mikrobiálních enzymových preparátů místo hvozděného sladu ke štěpení škrobnatých surovin ve výrobě obilního lihu nabývá stále více na významu. Kromě α-amylázy zdůrazňuje se zejména význam glukoamylázy, protože je schopna štěpit i α-1,6-glukosidické vazby hraničních dextrinů a zvyšuje podíl zkvasitelných cukrů. Aspergillus batatae a Endomycopsis bispora se kultivují submerzně na živné půdě obsahující výpalky, přidají se směsi nefiltrovaného kultivačního média obou mikroorganismů k surové zápaře, obsahující škrob a zkvasí se. Kvasný proces se urychlí, zcukřuje-li se zápara vyššími podíly glukoamylázy. Optimalizací koncentrace glukoamylázy a doby kvašení lze dosáhnout zvýšení výtěžnosti alkoholu o 1 až 1,5 %. Postup, vyvinutý ve dvoustranné spolupráci, je již národohospodářsky využíván v lihovarském průmyslu SSSR.
Zveřejněno: 1. květen 1980