Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1980; 26(6): 124-126 | DOI: 10.18832/kp1980020
Ze vzorků mikrobiologicky kontaminovaných piv odebraných z provozu se od každého vzorku připravily láhve 4 sérií (A-D) s různými koncentracemi rozpuštěného O2 a CO2. Obsahy rozpuštěných plynů se pohybovaly v rozmezích A: 0,2-0,8 mg O2 1-1, 0,12-0,23 % CO2, B: 4,8-8,4 mg O2 1-1, 0,02-0,14 % CO2, C: 6,2-15,0 mg O2 1-1, 0,32-0,42 % CO2 ' D: 0,7-4,1 mg'O2 1-1, 0,32-0,44 % CO2. U všech lahví se stanovila trvanlivost při 22 °C a mikroskopicky posuzovaly pomnožené mikroorganismy. Snížením koncentrace CO2 v pivu o 0,2 až 0,3 % poklesla trvanlivost piva pomnožením kvasinek o 1-11 dní, baktérií o 1-10 dní. Změny koncentrace rozpuštěného kyslíku v uvedených mezích ovlivňovaly růst mikroorganismů v pivu méně než změny koncentrace rozpuštěného CO2. Inhibiční vliv CO2 se prokázal i na agarem ztuženém pivu při tlaku 0,25 MPa u Sach. uvarum. Inhibice na živinami bohaté půdě (mladinový agar) byla výrazně slabší než na pivním agaru.
Zveřejněno: 1. červen 1980