Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1980; 26(7): 152-156 | DOI: 10.18832/kp1980024
Článek navazuje na publikaci, v níž bylo v souvislosti s recirkulací média poukázáno na některé problémy spojené s intenzifikací procesu při produkci mikroorganismů. V prvé části je rozvedena kultivace mikroorganismů při úplné recirkulaci média. Látková bilance při biochemickém procesu ve fermentoru je sledována pro složku mikroorganismů a ostatní složky, kde výsledkem jsou exponenciální vztahy pro změnu koncentrace jednotlivých složek v závislosti na čase. V druhé části je uveden postup pro stanovení limitní meze intenzifikačního procesu pro libovolnou složku. S výhodou je použito zapojení fermentačního zařízení pro kontinuální kultivaci mikroorganismů s částečnou recirkulací média. Za měřítko intenzifikačního procesu je zvolen stupeň recirkulace média. V závěru je přehled kultivace mikroorganismů z hlediska recirkulace média, kde celý proces kultivace je rozdělen na několik základních způsobů, s uvedením vztahů pro změnu koncentrace jednotlivých složek v závislosti na čase.
Zveřejněno: 1. červenec 1980