Kvasny Prum. 1980; 26(8): 169-174 | DOI: 10.18832/kp1980026

Využití chromogenních substrátů při stanoveni amylolytických enzymů v pivovarství.Recenzovaný článek

B. KRÁLOVÁ, I. HLAVÁČEK, J. MOŠTEK

Porovnáním metod stanovení aktivity amylolytických enzymů byla sledována možnost využití obchodně vyráběných testů s chromogenními substráty v pivovarských laboratořích. Výsledky srovnávacích pokusů prokázaly, že sady "Amylochrome Roche" a "Phadebas Amylase Test", která stanovují amylasovou aktivitu za použití chromogenních substrátů, jsou dostatečně přesná, citlivé a vhodné k rutinnímu použití v provozní laboratoři pivovaru. Pro rozlišení aktivity α-amylasy a β-amylasy je nutno použít jiných metod.

Klíčová slova: pivovarství, chromogenní substrát, amylolytické enzymy

Zveřejněno: 1. srpen 1980