Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1980; 26(8): 183-186 | DOI: 10.18832/kp1980028
Dosud nebyla vyvinuta jednotná metodika postupu při zvětšování míchacích zařízení, ve kterých probíhá sdílení hmoty. Přenos do většího měřítka bývá prováděn podle teorie podobnosti. Protože geometrická podobnost je řídkým jevem, využívá se podobnosti fyzikálních polí. Re, T mix, P/V, obvodová rychlost míchadla a KLO jsou nejčastěji používanými kritérii pro tzv. scaling-up. Nejméně výhrad je v literatuře ke sledování koeficientu KLa, který zahrnuje vztah mezi spotřebou kyslíku rostoucími buňkami a dodávku umožněnou fyzikálně chemickými vlastnostmi vsádky. Důležité je však zachovat jednotnou metodiku sledování tohoto parametru ve všech stupních bioreaktorů. Optimalizace vyžaduje integraci mikrobiologických (genetických a fyziologických) a inženýrských znalostí. Bioinženýrství přispívá k optimalizaci bioprocesů aplikací Henryho zákona (vyloučení limitu pO2 přetlakem nebo regulací teploty vsádky) či regulací režimu míchání a vzdušnění. Modelováním a simulací ve vazbě na počítač lze dosáhnout jednak optimálního designu biosyntézy včetně její regulace, jednak identifikace procesu. Je zřejmé, že hlavní rozvoj těchto mikrobiálních technik teprve leží před námi. Pro optimalizační studie všeho druhu je však zvláště důležitá znalost faktorů, které jsou přímo korelovány s produkcí metabolitů.
Zveřejněno: 1. srpen 1980