Kvasny Prum. 1980; 26(9): 193-197 | DOI: 10.18832/kp1980029

Stanovení aminokyselin plynovou chromatografií.Recenzovaný článek

H. ŠEDOVÁ, M. KAHLER

V práci je podrobně popsán postup čištění a derivatizace aminokyselin a jejich stanovení plynovou chromatografií. Původní metoda podle Mac Kenzieho a Tenaschuka byla modifikována pro určení obsahu aminokyselin v mladině, pivě a ve víně. Použitelnost upraveně metody se ověřila analýzou směsi čistých aminokyselin, různých typů mladin, piv a vín. Všechny analýzy poskytly u paralelních vzorků reprodukovatelné výsledky při přesnosti 3 %. Této metody se může použít při sledování změn koncentrace aminokyselin v průběhu výroby piva, popřípadě k posouzení kvality sladu.

Klíčová slova: aminokyseliny, plynová chromatografie, nápoje

Zveřejněno: 1. září 1980