Kvasny Prum. 1980; 26(9): 202-205 | DOI: 10.18832/kp1980032

Možnosti energetických úspor v lihovarech.Recenzovaný článek

J. MORAVEC, J. ROSÁK, V. MALEČEK

V článku je proveden rozbor, do jaké míry je konečné použití kvasného líhu v relaci k požadavkům na kvalitu líhu podle československých norem. Práce se dále zabývá spotřebou energie při rektifikaci v závislosti na lihovitosti produktu a možnostmi energetických úspor v lihovarech ČSR při snížení lihovitosti z 96,3 % obj. na 95,7 % obj. Závěrem je konstatováno, že asi 80 % produkce líhu nevyžaduje tak nízký obsah vody, který je předepsán ČSN a že lihovitost v oblasti 96,3 % obj. významně ovlivňuje spotřebu energie v lihovarech. Úsporu energie lze odhadnout při snížené lihovitosti z 96,3 % obj. na 95,7 % obj. na 25 až 35 % energie pro celou rafinaci. Teoretický rozbor byl ověřen provozními pokusy v lihovaru Kolín.

Klíčová slova: úspora, energie, alkohol, fermentace

Zveřejněno: 1. září 1980