Kvasny Prum. 1980; 26(10): 217-219 | DOI: 10.18832/kp1980035

Provozní várky s izoextraktem při výrobě DIA-piva.Recenzovaný článek

M. VANČURA, J. KUBÍČEK, J. LOOS

Ke snížení ztrát hořkých látek vznikajících v souvislosti s vysokým stupněm prokvašení DIA-piva autoři snížili dávku chmele o 50 % a hořkost upravili izoextraktem, který dávkovali v podobě 2% vodního roztoku do přetlačného tanku. Komplexní vyhodnocení provozních zkoušek potvrdilo možnost nahradit při výrobě DIA-piva 50 % chmele izoextraktem, aniž by byly negativně ovlivněny chuťové vlastnosti tohoto piva. Také ekonomický efekt navrženého postupu je příznivý.

Klíčová slova: várka, izoextrakt, dia-pivo

Zveřejněno: 1. říjen 1980