Kvasny Prum. 1980; 26(12): 265-267 | DOI: 10.18832/kp1980043

Stanovení baktérií rychle kazících pivo.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

Popisuje se technika, umožňující selektivně stanovit baktérie rychle kazící stočené pivo. Polopevná půda se skládá pouze z piva, 0,2 % agaru a aktidionu. Půdou se přelévají vzorky v Petriho miskách, membránové filtry s mikroorganismy apod., nebo se do částečně ztuhlé půdy vnášejí vzorky očkovací jehlou. Jako selektivní inhibitor baktérií rušících stanovení slouží oxid uhličitý, kterým se půda sytí pod tlakem 0,12 až 0,14 MPa. Za rychle kazící druhy se považují kmeny, které vytvoří v půdě kolonie do 7 dnů při28 °C. Diskutují se možnosti použití této půdy v provozní mikrobiologické kontrole.

Klíčová slova: bakterie kazicí pivo, stanovení

Zveřejněno: 1. prosinec 1980