Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1981; 27(7): 145-149 | DOI: 10.18832/kp1981025
Obsah esterů v pivě významně ovlivňuje jeho senzorické vlastnosti a jejich zvýšený obsah, popřípadě jen některého z nich, může narušit senzorickou rovnováhu piva. Autoři sledovali několik let obsah esterů v českých pivech a pro zjištění prahových koncentrací vnímání Kp zvolili pět důležitých esterů. Podle indexů významnosti Iv vypočtených z nalezených maximálních a průměrných koncentrací v 12 % pivě a z určených prahových koncentrací Kp lze zkoumané estery podle jejich důležitosti uvést v tomto pořadí: ethylbutyrát (Iv = 0,10 až 0,50, Kp = 0,25 mg/l), ethylkapronát (Iv = 0,5 až 1,3, Kp = 0,4 mg/l), 3-methylbutyacetát (Iv = 1,3 až 3,2, Kp = 1,2 mg/l), ethylacetát [Iv = 1,4 až 1,6, Kp = 25 mg/1).
Zveřejněno: 1. červenec 1981