Kvasny Prum. 1981; 27(7): 150-156 | DOI: 10.18832/kp1981026

Vývoj jakosti zrna krátkostébelných odrůd jarního ječmene.Recenzovaný článek

Z. VOŇKA, M. HLAVÁČ, M. HLAVINKOVÁ

Statistické zhodnoceni odrůdových zkoušek v období 1958-1978 prokázalo významný šlechtitelský zisk nejen z hlediska výnosového potenciálu nových odrůd, ale i na úseku sladovnické jakosti. Na základě stanovených lineárních trendů nejvýraznější zlepšení bylo zaznamenáno u výtěžnosti předního zrna a hodnot charakterizujících rozluštění. Rovněž extraktivnost se zvýšila. I když se v průběhu sledovaných let podstatně zvýšila úroveň N-hnojení, celkový trend obsahu bílkovin zůstal nadále příznivý. Relativně nejmenší změny zaznamenala i při poměrně vysoké úrovni diastatická mohutnost. Rozdílný rozsah variability umožnil klasifikaci jednotlivých znaků. Nejnižší variabilita byla charakteristická pro množství extraktivních látek a naopak nejvyšší kolísání vykazovala diastatická mohutnost. Rozpětí variability u jednotlivých znaků bylo odrůdově specifické. Na základě významných závislostí lze u krátkostébelných odrůd předpokládat, že ročníky s vyšším obsahem bílkovin budou vykazovat zvýšenou amylolytickou aktivitu, ale snížené množství extraktu. Příznivější hodnoty rozluštění jsou předpokladem pro dosažení vyššího konečného stupně prokvašení. Rozšíření krátkostébelných odrůd, provázené vyšší intenzitou pěstební technologie, zaručilo v praxi zvýšení úrovně jakosti oproti klesající tendenci u dlouhostébelných odrůd. Další nástup některých méně jakostních odrůd se zlepšenými pěstitelskými vlastnostmi však znamenal pokles jakosti produkovaného zrna. Pro současné období je však opět charakteristický pozitivní vývoj u sladovnické hodnoty. Uvedené skutečnosti zdůrazňují nutnost užšího spojení pěstitelských a kvalitativních vlastností u nových perspektivních odrůd. Poděkování: Autoři děkují Ing. P. Pařízkovi, ÚKZÚZ Brno, za laskavé poskytnutí agrotechnických údajů hodnocených SOZ.

Klíčová slova: ječmen, zrno, kvalita, odrůda

Zveřejněno: 1. červenec 1981