Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1981; 27(8): 175-177 | DOI: 10.18832/kp1981031
Sledoval se růst 11 kmenů kulturních a cizích kvasinek v 12 % pivu. Kvasinky kazily pivo různou rychlostí, některé z nich nerostly v pivu ani po 30 dnech, CO2 (0,2 Mpa) potlačoval růst některých kvasinek na mladinovém agaru, glukózovém agaru s kvasničným autolyzátem, agarem ztuženém pivu a na mladinových půdách s krystalovou violetí a kyselinou jódooctovou. Stupeň inhibice kvasinek oxidem uhličitým závisel na obsahu živin v půdě a zvyšoval se přídavkem etanolu k půdám. Za aerobních podmínek rostly kvasinky dobře i na půdách s etanolem. Kmeny rychle kazící pivo byly relativně necitlivé k CO2 a etanolu.
Zveřejněno: 1. srpen 1981