Kvasny Prum. 1981; 27(8): 181-185 | DOI: 10.18832/kp1981033

Stabilizace révových vín hydrolýzou zákalotvorných bílkovin imobilizovaným proteolytickým preparátem.Recenzovaný článek

J. VAJČNER, J. TURKOVÁ, V. KRUMPHANZL

Kyselá proteinasa z Aspergillus oryzae byla imobilizována na silikagel aktivovaný TiCl4. V článku se popisují podmínky imobilizace enzymu a vlastnosti připraveného proteolytického preparátu. Takto imobilizovanou proteinasou bylo stabilizováno víno v kolonovém uspořádání. Bílkoviny ve víně před a po stabilizaci byly sledovány gelovou chromatografií na Sephadexu G-25 (fine). Víno ošetřené imobilizovanou proteinasou bylo stabilní vůči bílkovinným zákalům.

Klíčová slova: hroznové víno, hydrolýza, protein, chlorid titaničitý

Zveřejněno: 1. srpen 1981