Kvasny Prum. 1981; 27(10): 232-235 | DOI: 10.18832/kp1981044

Výroba a vlastnosti mikrobiálních celulas.Recenzovaný článek

M. GOTTVALDOVÁ

Článek souhrnně podává výsledky výzkumu celulas prováděného v uplynulých letech ve Výzkumném ústavu potravinářského průmyslu. Byl proveden výběr kmenů - producentů celulas z přírodního materiálu, ze sbírkových kultur a byla prováděna další selekce a mutace. Byl získán produkční kmen Trichoderma viride, který pro optimální tvorbu enzymu vyžaduje celulózu jako zdroj uhlíku a induktor, anorganický zdroj dusíku a poměrně vysokou koncentraci fosfátu. Zdroje uhlíku (deriváty celulózy) dovolující vyšší specifické růstové rychlosti snižují produkci enzymu. Zlepšení kontaktu mezi kapalinou a nerozpustným zdrojem uhlíku použitím smáčedla naopak produkci enzymu zvyšuje. Ionexovou chromatografií bylo získáno několik frakcí, z nichž žádná však není elektroforeticky homogenní.

Klíčová slova: mikrobiální celulasy, výroba

Zveřejněno: 1. říjen 1981