Kvasny Prum. 1982; 28(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1982024

Význam vlastností zpracovávaného ječmene v technologii a kvalitě sladu.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ

Požadavky na zvýšená kritéria jakosti u sladu přecházejí i na kvalitativní požadavky ječmene. Hledají se rychlé a objektivní metody pro určení jeho kvality. Zatěžujícím prvkem pro výběr metod je rychlost, protože během výkupu nelze volit časově náročné metody. Prvním předpokladem pro výběr kvalitního sladovnického ječmene je odrůda, lokalita a agrotechnika. Nelze říci, že všechny tyto podmínky zaručují dobrou jakost, ale jsou vodítkem při výběru sladovnických ječmenů. V tabulce, která zachycuje analytická kritéria ječmene, je uvedeno, jak se daný znak jakosti podílí na kvalitě sladu. Je hodnocen vliv klíčivé energie, hl-hmotnosti, absolutní hmotnosti 1000 zrn, podíl nad sítem 2,5 a 2,8 mm, obsah bílkovin a škrobu. Z tabulky je zřejmé, že ze sledovaných kritérií se v hlavní míře uplatňuje klíčivá energie a bílkoviny. Obě tato kritéria ovlivňuji prakticky všechny sledované kvalitativní ukazatele sladu.

Klíčová slova: ječmen, slad, technologie

Zveřejněno: 1. červen 1982