Kvasny Prum. 1982; 28(9): 198-203 | DOI: 10.18832/kp1982041

Důležité faktory ovlivňující fermentabilitu.Recenzovaný článek

H. VRTĚLOVÁ, M. NENTWICHOVÁ

Nová metoda používaná k hodnocení exportních sladů na našem pracovišti dává obraz o hloubce prokvašení v provoze. Byly sledovány vlivy, které tuto vlastnost sladu mohou ovlivnit. Práce vycházela ze souhrnu literárních poznatků. Vlastní pokusy zahrnují sledování faktorů pěstebních, odrůdových a technologických. Pokusy prokázaly, že tato schopnost může být kladně ovlivněna pěstováním vysoce prokvašujících odrůd sladovnických ječmenů pěstovaných po okopanině, správně a v plné zralosti sklízení. Pří dalším zpracování je nutný vzdušný způsob máčení a celý postup výroby zaměřit k získání dobře rozluštěného kvalitního sladu.

Klíčová slova: slad, fermentabilita, provoz

Zveřejněno: 1. září 1982