Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1983; 29(2): 32-35 | DOI: 10.18832/kp1983006
Byly sledovány změny v obsahu rezervních polysacharidů, celkového počtu buněk, buněk schopných tvořit kolonie a pH média v průběhu aerobního hladovění pekařského droždí. Hladovění probíhalo při teplotě 35 °Cve fyziologickém roztoku při dvou odlišných počátečních hodnotách pH média. Při počáteční hodnotě pH0 4,4 byla rovněž sledována tvorba ethanolu a acetátu a byly měřeny aktivity aktuální a endogenní respirace. Výsledky prokázaly, že počáteční hodnota pH média ovlivňuje postup degradace glykogenu a trehalosy a tím též ztrátu schopnosti buněk tvořit kolonie a buněčnou lýzi. Kvantitativní změny metabolických produktů a změny v respirační aktivitě buněk ukázaly vzájemné ovlivnění metabolismu a okolního prostředí.
Zveřejněno: 1. únor 1983