Kvasny Prum. 1983; 29(2): 36-38 | DOI: 10.18832/kp1983007

Dosavadní zkušenosti s použitím sladidla USAL v nealkoholických nápojích.Recenzovaný článek

E. DAVÍDKOVÁ, M. HEBELKA, N. PRUDEL, M. ZBOŘIL

V laboratorním měřítku byly připraveny sirupy s USALem (a-L-aspartyl-L-fenylalanin methylester hydrochlorid) DINA POMERANČ (Rf 47 %), DINA DIA POMERANČ (Rf 35,5 %) DIA OLYMPUS (Rf 33 %), GREPUS (Rf 33 %), DIA EXOTIC (Rf 20 %), DIA TONIC (Rf 20 %). Z těchto sirupů byly připraveny limonády o Rf 3 % (DINA), 2 % (DIA OLYMPUS, GREPUS) a 1 % (DIA EXOTIC, DIA TONIC). Provozně byl vyzkoušen sirup a limonáda DINA POMERANČ. Kromě stability USALu byla ve všech vzorcích během skladování sledována senzorická a mikrobiologická kvalita. Vzorky vyly skladovány vždy při dvou teplotách (kolem10 a20 °C). Z hodnocení vyplynulo, že u sirupů byly úbytky USALu po 8 týdnech skladování při20 °Ckolem 35 % a při10 °Czhruba 10%. U limonád skladovaných při laboratorní teplotě nebyl během záruční doby (tj. 10 dnů) pozorován výrazný úbytek USALu (maximálně 6,5 %), což se senzoricky prakticky nepostřehne.

Klíčová slova: sladidlo, USAL, nápoje

Zveřejněno: 1. únor 1983