Kvasny Prum. 1983; 29(3): 66-69 | DOI: 10.18832/kp1983012

Vliv technologického postupu výroby šumivých vín na tvorbu aromatických látek.Recenzovaný článek

B. PARDONOVÁ, M. POLEDNÍKOVÁ, H. ŠEDOVÁ, M. KAHLER

Vedle přímého vlivu výchozí suroviny na jakost šumivých vín uplatňuje se ještě použitá technologie. K bližšímu poznání změn zastoupení aromatických látek způsobených technologií se porovnaly čtyři výrobní postupy, a to klasický způsob, diskontinuální způsob a kontinuální výroba ve dvoustupňovém systému a podle sovětské l icence. U posledně jmenovaného postupu se zjistily největší kvantitativní odchylky. Téměř shodné složení aromatických látek jako  u vína z klasické technologie bylo dosaženo při aplikaci kontinuálního dvoustupňového systému.

Klíčová slova: šumivé víno, suroviny, technologie

Zveřejněno: 1. březen 1983