Kvasny Prum. 1983; 29(4): 73-75 | DOI: 10.18832/kp1983013

Stanovení zdánlivého dosažitelného stupně prokvašení sladu, mladiny a piva rychlometodou.Recenzovaný článek

M. ČERNÝ

Pracovníci PVS Braník porovnali stanovení dosažitelného prokvašení metodou prokvašování po dobu 72 h s rychlometodou podle analytiky EBC upravenou v PVS Braník. Z výsledků vyplývá, že tato metoda je plně srovnatelná s metodou prokvašování po dobu 72 h. Je vhodná pro nenáročné a rychlé provozní stanovení. Obě metody pracují s chybou ± 1 %. Výhodou této metody je rychlejší stanovení, menší nebezpečí zkreslení výsledků  následkem autolýzy a menší závislost na kolísání teploty místnosti. Pro přesné stanovení je nezbytné použít čerstvých virulentních spodních kvasnic, jejich dokonalá separace, časté míchání (asi 4krát/h) s výjimkou noci a teplota místnosti 20-25 °C.

Klíčová slova: dosažitelné prokvašení, metoda, slad, mladina, pivo

Zveřejněno: 1. duben 1983