Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1983; 29(5): 98-102 | DOI: 10.18832/kp1983018
Experimentální práce navazuje na literární přehled dosavadních znalostí o kvasničných intracelulárních proteasách. Nejprve byl izolován extrakt z pivovarských kvasinek. Tímto extraktem a dále proteolytickými frakcemi z jeho dělení gelovou a ionexovou chromatografií byly imunizováni králíci. Získaná antiséra byla použita k rozlišení antigenů ve frakcích kvasničného autolyzátu a ke stanovení kvasničných intracelulárních antigenů v pivu, a to prostřednictvím imunochemických metod v gelové vrstvě jako jsou imunoelektroforéza, dvourozměrná imunoelektroforéza, dvojitá difúze a jednoduchá radiální difúze. V závěru je diskutován případ, kdy enzymově nestabilizované pivo vykazovalo proteolytickou aktivitu a přesto imunochemické stanovení bylo negativní. Dosažené výsledky prokázaly, že výskyt kvasničných proteze v pivu není běžný.
Zveřejněno: 1. květen 1983