Kvasny Prum. 1983; 29(7): 145-148 | DOI: 10.18832/kp1983026

Problematika kovů v nápojích - Be, Cr, Ni, Sr.Recenzovaný článek

V. KELLNER, P. ČEJKA, F. FRANTÍK

Práce pojednává o výzkumu toxických prvků Be, Cr, Ni a Sr z hlediska pivovarství, ale neopomíjejí ani aspekty jejich vlivu na zdraví člověka. Koncentrace kovů byly měřeny metodou atomové absorpční spektrometrie. Bylo měřeno 31 vzorků piv. Koncentrace be byla vždy nižší než 0,001 ppm, 70 % mělo obsah Cr mezi 0,002 až 0,009 ppm. Koncentrace Ni se pohybovali od méně než 0,003 ppm do 0,03 ppm s průměrnou hodnotou 0,015 ppm. Obsahy Sr ležely v rozmezí 0,08 - 0,38 ppm s průměrem 0,19 ppm.

Klíčová slova: kovy, nápoje, Be, Cr, Ni, Sr, AAS

Zveřejněno: 1. červenec 1983