Kvasny Prum. 1983; 29(8): 172-175 | DOI: 10.18832/kp1983032

Význam draslíku při výrobě krmných etanolových kvasnic.Recenzovaný článek

M. RUT, J. ADÁMEK, J. KARNET, F. ŠTROS

Byla zkoumána dynamika spotřeby draslíku při kultivaci krmných kvasinek Torulopsis ethanolitolerans na syntetickém ethanolu. Při přetržitém dávkování draslíku vznikají velké výkyvy v koncentraci draslíku. Na začátku dávkovacího intervalu přijímají kvasinky zvýšené množství draslíku (25-45 mg K+ na 1 g sušiny kvasinek) a na konci intervalu klesá koncentrace draslíku pod optimální hranici a spotřeba kvasinkami je menší než 20 mg/g. Optimální koncentraci draslíku v médiu okolo 100 mg/l je nejlépe udržovat plynulým dávkováním draslíku při nepřetržitém měření iontově selektivní draslíkovou elektrodou. Přitom se zvýší výtěžnost Yx/s z 0,695 na 0,780 na plně syntetickém médiu.

Klíčová slova: draslík, krmné kvasnice, ethanol

Zveřejněno: 1. srpen 1983