Kvasny Prum. 1983; 29(10): 225-227 | DOI: 10.18832/kp1983041

Mikrobiální kontaminace při výrobě krmných kvasnic z petrochemických surovin.Recenzovaný článek

J. RYBÁŘOVÁ

Při výrobě krmných kvasnic se vyskytuje nejčastěji kontaminace bakterií a kvasinková kontaminace plísněmi je většinou zanedbatelná. Podle literárních údajů, týkajících se výroby krmných kvasnic z petrochemických surovin, resp. z n-alkánů, může se vliv bakteriální kontaminace projevit některým z následujících způsobů. Kontaminující baktérie resp. jejich metabolity mají buď inhibiční nebo stimulační vliv na kvasinky nebo jsou bez vlivu. Z dosud získaných výsledků sledování bakteriální kontaminace při kontinuální výrobě krmných kvasnic ze syntetického ethanolu vyplývá, že baktérie nemají žádný nepříznivý vliv na technicko-ekonomické parametry kultivace větším problémem z technologického hlediska se jeví kontaminace cizími kvasinkami, která se z určitých podmínek může ve fermentoru akumulovat ve značném obsahu. Je pravděpodobné, že většina kvasničných kontaminanty má horší růstové parametry vzhledem k ethanolu než produkční kvasinky, což je z ekonomického hlediska nepříznivé. Z hygienického hlediska je však přítomnost bakteriálních kontaminanty nežádoucí, neboť se mezi nimi vždy vyskytují podmíněně patogenní i patogenní zárodky. To platí, když v menší míře o kvasničné kontaminaci. Proto je třeba věnovat mikrobiologické čistotě i při výrobě krmných kvasnic větší pozornost a provádět takové sanitační opatření, které by kontaminaci co nejvíce omezilo.

Klíčová slova: mikrobiální konraminace, krmné kvasnice, petrochemické suroviny

Zveřejněno: 1. říjen 1983