Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1983; 29(11): 246-249 | DOI: 10.18832/kp1983045
Článek se zabývá vlivy, podmiňujícími specifický růst mléčných bakterií v pivě. V pivu s nízkým obsahem agaru (0,06 %) s přídavkem živin a růstových faktorů se sledoval růst 4 kmenů mléčných bakterií, které rychle kazily pivo a 4 kmenů, které pivo nekazily, nebo kazily velmi pomalu. Kmeny nerostoucí v pivu, byly citlivé k působení hořkých látek nebo vyžadovaly zvýšený obsah dusíkatých látek a růstových faktorů. Přídavek kvasničného autolyzátu nebo masopeptonového bujónu do piva eliminoval inhibiční charakter hořkých látek, podobně jako úprava pH na hodnoty 5,1 až 5,8. Dále se sledoval vliv přídavku aminokyselin, cukrů, ethanolu, CO2 a O2 na růst mléčných bakterií v pivu. Získané výsledky se mohou uplatnit při přípravě půdy s vysokou specifičností pro důkaz bakterií, které rychle kazí pivo.
Zveřejněno: 1. listopad 1983