Kvasny Prum. 1984; 30(1): 6-9 | DOI: 10.18832/kp1984001

Nové metody kontroly sladu. Stanovení SO2 a barvy po povaření.Recenzovaný článek

M. NENTWICHOVÁ, A. DOLEŽALOVÁ

V článku jsou hodnoceny nové metody, které slouží k určení kvality sladu a stanovení látek, jejichž obsah je limitován. Stanovení SO2 bylo zavedeno v poslední době, kdy se sířením sladu snižuje obsah nitrosaminů. Bylo vyzkoušeno několik metod. Uvedená metoda, založená na principu vytěsnění SO2 z celých zrn kyselinou fosforečnou v proudu dusíku a jeho titrační stanovení má nejlepší reprodukovatelnost. Barva po povaření je kritérium, které je požadováno především evropskými odběrateli. Princip metody je povaření kongresní sladiny za standardních podmínek. Barva se stanoví metodou EBC. Nevýhodou metody je vizuální stanovení, vypočtená korelace mezi barvou sladiny a barvou po povaření - R = 0,9658 + +.

Klíčová slova: slad, jakost, stanovení, SO2, síra, nitrosaminy, hvozdění

Zveřejněno: 1. leden 1984