Kvasny Prum. 1984; 30(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1984023

Problematika kovů v pivu - Al, As, Cd, Pb.Recenzovaný článek

V. KELLNER, P. ČEJKA, F. FRANTÍK

V práci je stručně shrnut význam jednotlivých kovů, tj. Al, As, Cd a Pb z hlediska pivovarského a zároveň je poukázáno na případné škodlivé zdravotní efekty. Koncentrace uvedených 4 prvků byly měřeny v 31 vzorku 12%, 10% a 8% piva dostupného na československém trhu (celkem bylo provedeno 107 stanovení). Výsledky jsou diskutovány s hodnotami uvedenými v literatuře a porovnány s hygienickými předpisy (směrnice č. 50 [lit.9]) platnými ČSSR. Ani v jednom případě se koncentrace měřeného kovu nepřiblížila maximální povolené hranici.

Klíčová slova: pivo, analýza, kovy, hliník, arzen, kadmium, olovo

Zveřejněno: 1. červen 1984