Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1984; 30(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1984023
V práci je stručně shrnut význam jednotlivých kovů, tj. Al, As, Cd a Pb z hlediska pivovarského a zároveň je poukázáno na případné škodlivé zdravotní efekty. Koncentrace uvedených 4 prvků byly měřeny v 31 vzorku 12%, 10% a 8% piva dostupného na československém trhu (celkem bylo provedeno 107 stanovení). Výsledky jsou diskutovány s hodnotami uvedenými v literatuře a porovnány s hygienickými předpisy (směrnice č. 50 [lit.9]) platnými ČSSR. Ani v jednom případě se koncentrace měřeného kovu nepřiblížila maximální povolené hranici.
Zveřejněno: 1. červen 1984