Kvasny Prum. 1985; 31(2): 29-33 | DOI: 10.18832/kp1985005

Využití zymocinů v průmyslu.Recenzovaný článek

V. VONDREJS, B. JANDEROVÁ, O. BENDOVÁ

Zymociny (killer faktory) jsou bílkoviny produkované některými druhy kvasinek a jim podobných organismů. Charakter smrtících kvasinek, tj. schopnost produkovat zymocin a rezistence k němu, je určena dvouřetězcovou RNA anebo zřídka DNA. Zymociny usmrcují buňky citlivých kmenů kvasinek. Molekulární mechanismus účinku zymocinů a vyjádření charakteru smrtících kvasinek je podrobně popsán na několik  příkladech. Přenos smrtícího charakteru mezi kvasinkovými kmeny je možný pomocí sexuální hybridizace, indukované fúze protoplastů a cytodukce. Smrtící kvasinky mohou být "vyléčeny" od svého smrtícího charakteru. Nové metody selekce polyploidizace a konstrukce smrtících kmenů pomocí zymocinů jsou popsány. Je poukázáno na možnosti použití zymocinů proti patogenním kvasinkám a kvasinkové kontaminaci průmyslových produktů. Slibným se jeví využití genetických determinant smrtícího charakteru v genovém inženýrství.

Klíčová slova: kvašení, kvasinky, zymocin

Zveřejněno: 1. únor 1985