Kvasny Prum. 1985; 31(3): 50-53 | DOI: 10.18832/kp1985008

Stanovení čistoty odrůdy sladovnických ječmenů.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ, M. NENTWICHOVÁ

Pro stanovení čistoty odrůdy čs. sortimentu jarních ječmenů a novošlechtění bylo použito jak morfologických znaků, tak i elektroforézy hordeinové složky ječmene. Byla vyzkoušena metodika Günzela-Fischbecka a Schildbacha. Metoda G-F je jednodušší pro konečné vyhodnocení elektroforeogramů. Metodou Schildbachovou lze na základě stanovení na dvou gelech o rozdílném pH určit i odrůdy geneticky blízké. Elektroforézou hordeinové složky lze určit nejen odrůdu, ale také čistotu linií novošlechtění, což je velmi důležité pro dodržení stálosti jakostních i zemědělských vlastností odrůdy. Zpracování odrůdově čistých partií usnadní práci ve sladovnách, zlepší jakost a ekonomiku výroby. Rovněž slad vyrobený z jedné odrůdy, nebo odrůd geneticky blízkých má kladný dopad na ekonomické ukazatele v pivovaru a na kvalitu piva.

Klíčová slova: ječmen, morfologie, hordein

Zveřejněno: 1. březen 1985