Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1985; 31(3): 58-60 | DOI: 10.18832/kp1985010
V práci je popsáno stanovení přítomnosti antokyanidinů a antokyaninů vedle jiných přirozených i umělých barviv v ovocných a zeleninových nápojích. Pracovní laboratorní postup vychází z extrakce barviv vhodným sorbentem, nejčastěji polyvinylpyrrolidonem, polyamidem nebo pryskyřicí typu Dowex. Jeho těžiště spočívá v separaci antokyanů metodou tenkovrstvé nebo sloupcové chromatografie, nejčastěji na mikrokrystalické celulóze, silikagelu, polyvinylpyrrolidonu a na gelu Spheron S 1000. Izolované antokyany jsou verifikovány chemickými reakcemi selektivními pro tuto skupinu přírodních látek. Kvantitativní stanovení antokyanů se provádí po dokonalé chromatografické separaci kolorimetrickým měřením, k výpočtu jejich koncentrace se obvykle používá doporučených empirických vzorců.
Zveřejněno: 1. březen 1985