Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1985; 31(5): 101-104 | DOI: 10.18832/kp1985016
Ze šetření postupů stanovení tvrdosti zrna ječmene podle Brabendera, Chapona a Kindlmanna vyplynulo, že Brabenderův test prováděný při standardní vlhkosti zrna vykazoval nejtěsnější vztah k ostatním kritériím jakosti a skýtá nejspolehlivější údaje o předpokládané jakosti sladu. Jeho předností je rovněž rychlost a jednoduchost stanovení. Při použití postupu podle Chapona by se regresní odhad vyznačoval nižší stabilitou a spolehlivost odhadu by byla do značné míry ovlivněna ročníkem. Postup podle Kindlmanna vykazoval velkou nestabilitu a regresní odhady by se vyznačovaly příliš širokým intervalem spolehlivosti a tím i podstatně menší přesností. Rozdílné ročníkové hodnocení dále upozorňuje, že tato metoda by v některých ročnících byla zcela nepoužitelná.
Zveřejněno: 1. květen 1985