Kvasny Prum. 1985; 31(5): 101-104 | DOI: 10.18832/kp1985016

Využití hodnoty tvrdosti zrna při kvalitativním hodnocení sladovnického ječmene.Recenzovaný článek

Z. VOŇKA, M. HLAVÁČ

Ze šetření postupů stanovení tvrdosti zrna ječmene podle Brabendera, Chapona a Kindlmanna vyplynulo, že Brabenderův test prováděný při standardní vlhkosti zrna vykazoval nejtěsnější vztah k ostatním kritériím jakosti a skýtá nejspolehlivější údaje o předpokládané jakosti sladu. Jeho předností je rovněž rychlost a jednoduchost stanovení. Při použití postupu podle Chapona by se regresní odhad vyznačoval nižší stabilitou a spolehlivost odhadu by byla do značné míry ovlivněna ročníkem. Postup podle Kindlmanna vykazoval velkou nestabilitu a regresní odhady by se vyznačovaly příliš širokým intervalem spolehlivosti a tím i podstatně menší přesností. Rozdílné ročníkové hodnocení dále upozorňuje, že tato metoda by v některých ročnících byla zcela nepoužitelná.

Klíčová slova: ječmen, tvrdost zrna

Zveřejněno: 1. květen 1985