Kvasny Prum. 1985; 31(9): 201-204 | DOI: 10.18832/kp1985051

Syntéza ergosterolu a aktivita pivovarských kvasinek.Recenzovaný článek

T. GINOVA-STOLJANOVA, V. JENEVA

Byla provedena syntéza ergosterolu třemi kvasničnými kmeny v laboratorních zkouškách i v provozu za různých podmínek kvašení a posouzení stanoveného vztahu mezi syntézou ergosterolu, přírůstkem biomasy a metabolismem glykogenu. Výsledky ukazují závislost rychlosti kvašení na množství ergosterolu v násadních kvasinkách. Změn a obsahu nenasycených lipidů v buňce a v mladině má velký vliv na fyziologický stav kvasinek - pomnožení a růst buněk, využití živných látek z prostředí a tvorbu metabolitů. Složení lipidů v kvasinkách je faktor, jímž lze regulovat kvašení.

Klíčová slova: ergosterol, pivovarské kvasinky, glykogen, lipidy, syntéza

Zveřejněno: 1. září 1985