Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1985; 31(9): 208-210 | DOI: 10.18832/kp1985054
Způsob mikrobiologického zpracování zahuštěného odvápněného sulfitového výluhu působením směsi mikroorganismů Escherichia coli, Enterobacter agglomerans, Erwinia amylovora a Erwinia carotovora. Popsaným způsobem lze získat ze sulfitového výluhu obsahujícího v sušině 25 % hm. směsi arabinózy, xylózy, mannózy, galaktózy a glukózy lignosulfonanový produkt s nízkým obsahem monosacharidů, který je zejména vhodný pro výrobu plastifikační přísady betonů a malt s cementovým pojivem. Podrobně je popsán adaptovaný postup stanovení monosacharidů v sulfitových výluzích a z nich odvozených výrobcích metodou plynové chromatografie.
Zveřejněno: 1. září 1985