Kvasny Prum. 1986; 32(6): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1986031

Kyselost vodního výluhu sušených krmných kvasnic.Recenzovaný článek

M. RUT, L. ADÁMEK, F. ŠTROS

Byly zkoumány příčiny kyselosti vodního výluhu sušených krmných kvasnic vyráběných v Seliko Kojetín. Na vysoké kyselosti se podílejí z více než poloviny fosfáty a dále produkty degradace biomasy při nesprávném tepleném opracování vyrobeného kvasničného mléka. Při tepleném opracování je třeba co nejrychleji překonat teploty 40-50 °C, které jsou optimální pro tvorbu a vyluhování kysele reagujících látek do extracelulárního prostoru. Pro získání výrobku se standardní kyselostí se doporučuje rychlé vyhřátí kvasničného mléka nejméně na80 °Cpři době zdržené 3-6 minut v co nejkratší době po odstředění.

Klíčová slova: kvasnice, kyselost, fosfát, biomasa

Zveřejněno: 1. červen 1986