Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1986; 32(6): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1986031
Byly zkoumány příčiny kyselosti vodního výluhu sušených krmných kvasnic vyráběných v Seliko Kojetín. Na vysoké kyselosti se podílejí z více než poloviny fosfáty a dále produkty degradace biomasy při nesprávném tepleném opracování vyrobeného kvasničného mléka. Při tepleném opracování je třeba co nejrychleji překonat teploty 40-50 °C, které jsou optimální pro tvorbu a vyluhování kysele reagujících látek do extracelulárního prostoru. Pro získání výrobku se standardní kyselostí se doporučuje rychlé vyhřátí kvasničného mléka nejméně na80 °Cpři době zdržené 3-6 minut v co nejkratší době po odstředění.
Zveřejněno: 1. červen 1986