Kvasny Prum. 1986; 32(7-8): 145-147 | DOI: 10.18832/kp1986036

Výroba nealkoholického piva se zvýšeným obsahem vitamínu B1.Recenzovaný článek

V. ČERNOHORSKÝ, J. CUŘÍN, J. VERNEROVÁ

Bylo využito schopností speciálního kmene pivovarských kvasinek Saccharomyces uvarum E 29/7 zkvašovat substrát při zachování zvýšeného obsahu vitamínu B1. Pokusy se prováděly při výrobě nealkoholického piva Pito, a to v poloprovozním a provozním měřítku. Při poloprovozních zkouškách se získal nápoj s obsahem vitamínu B1 260 mg.l-1 proti srovnávacímu vzorku, který obsahoval pouze 40 mg.l-1. při provozních zkouškách byly obsahy vitamínu B1 nižší, a to 180 mg. l-1 u pokusného a 30 mg. l-1 u srovnávacího vzorku. Poměr, resp. šestinásobné zvýšení zůstalo zachováno. Senzorická kvalita pokusného a srovnávacího pita byla stejná.

Klíčová slova: pivo, výroba, nealkoholické pivo, vitamín B1, kvasinky, kvašení

Zveřejněno: 1. červenec 1986