Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1986; 32(7-8): 145-147 | DOI: 10.18832/kp1986036
Bylo využito schopností speciálního kmene pivovarských kvasinek Saccharomyces uvarum E 29/7 zkvašovat substrát při zachování zvýšeného obsahu vitamínu B1. Pokusy se prováděly při výrobě nealkoholického piva Pito, a to v poloprovozním a provozním měřítku. Při poloprovozních zkouškách se získal nápoj s obsahem vitamínu B1 260 mg.l-1 proti srovnávacímu vzorku, který obsahoval pouze 40 mg.l-1. při provozních zkouškách byly obsahy vitamínu B1 nižší, a to 180 mg. l-1 u pokusného a 30 mg. l-1 u srovnávacího vzorku. Poměr, resp. šestinásobné zvýšení zůstalo zachováno. Senzorická kvalita pokusného a srovnávacího pita byla stejná.
Zveřejněno: 1. červenec 1986