Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1986; 32(12): 312-316 | DOI: 10.18832/kp1986081
Pro stanovení kyanidů v peckových destilátech se použila metoda rovnovážné potenciometre elektrodou I. druhu, přímé potenciometre iontově selektivní elektrodou a spektrofotometre. Obsah kyanidů se vyhodnotil metodou kalibrační křivky, metodou standardního přídavku a Granovou metodou. Bylo zjištěno, že veškeré kyanidy jsou v destilátech přítomny jako volné - jejich celkové množství se po vytěsnění vázaných (reakcí s EDTA) nezměnilo. Hodnota nalezených obsahů nedosáhla u žádného vzorku 20 mg . l-1. Surové destiláty obsahují větší množství kyanidu než destiláty rektifikované. Obsah kyanidů v destilátech různé produkce závisí nejen na druhu ovoce, nýbrž i na způsobu jeho zpracování a průběhu kvašení i destilace. Každou vyrobenou partii je proto nutno analyzovat zvlášť. Elektrochemické metody stanovení kyanidů lze pro jejich jednoduchost, rychlost i přesnost doporučit zvláště pro provozní účely.
Zveřejněno: 1. prosinec 1986